100 éves a magyar film!

2017. szeptember 09. 17:08 - SZV Szerkesztő

Szabolcski Erik válogatása a magyar film gyöngyszemeiből

A magyar film 100. évfordulójának apropóján mazsoláztam azon filmek közül, amelyekre méltán lehet büszke egy egész nemzet. A lista szubjektív, az öt általam legjobbnak vélt alkotást tartalmazza, de persze ezeken kívül is rengeteg említésre méltó példázat van. Ilyen a Taxidermia, az Egészséges erotika, a Sátántangó, a Liliomfi és még sok más. Szeretnék mindenkit arra biztatni, hogy amennyiben még nem látta ezen alkotásokat, pótolja be. Csalódásban nem lesz része, ígérem. Ez alkalomból is szeretnék megemlékezni nemrégiben elhunyt Makk Károlyról, a magyar filmipar egyik pótolhatatlan alakjáról.

 

  1. A tizedes meg a többiek

 1.jpg

A magyar komédia égköve. Nagyszerű, értelmiségi humor hordja tenyerén az egész alkotást. Kevés film képes nevetésre bírni, és ez egy a kevés közül. Molnár tizedes a második világháború szörnyűségei elől menekülve lopott pénzt rejt kézigránátjaiba, majd rejtőzködési szándékkal beveszi magát egy közeli kastélyba. Arra azonban nem számít, hogy mások is a kerülő utat választották, méghozzá ugyan azon a helyen. A találkozások konfliktust szülnek, azok pedig helyzetkomikumot. Sajnos vagy nem sajnos, aktualitása egyre növekszik, az oroszok pedig még mindig a spájzban vannak.

 

  1. Werckmeister harmóniák

 2.jpg

A képi megfogalmazások Mekkája. Rengeteg olyan snittet tartalmaz, amely beleégeti magát az ember hosszú távú emlékezetébe. Számomra talán a legmeghatározóbb alkotás mind közül, azonban azért került ennyire hátra a listán, mert mondanivalója egy szűk réteghez szól. Amolyan művész filmnek tartom, melyről ordít Tarr Béla szerep vállalása. Cirkusz érkezik a városba, melynek fő látványossága egy bálna és egy hercegnek nevezett illető. Rablások kezdődnek, főhősünk menekülésre kényszerül. Egy szomorú, fekete-fehér, groteszk, társadalomkritika. Dráma rajongóknak ajánlom.

 

  1. Az ötödik pecsét

 3.jpg

Nyilas uralom. Háborús körülmények. Néhányan megpróbálnak még emberek maradni egy kiskocsma színterén, azonban illegális pálinka gyanújával elfogják őket. A film egy rendszerkritika, és nem fél a kereszténységgel párhuzamot vonni. A többi meg már csak úgynevezett bagatell ügy.

 

  1. Mephisto

 4.jpg

Baloldali beállítottságú, kiváló művész nem kap állást színészi poszton, egészen addig, még nem ellenzéki politikai pártfogóra tesz szert. Ez azért ismerős, nem? Majd a későbbiek folyamán, eddigi barátait elárulva, a pompában megfürödve, egyre befolyásosabb lesz a harmadik birodalom színterén. Az ikonikussá vált arc, mái napig a kedvenc jelmeztervem. Egy kérdés kört vitat leginkább a film, hogy a karrierünk érdekében, mennyire vagyunk képesek hűek maradni önmagunkhoz. Kiváló alkotás.

 

  1. Hannibál tanár úr

 5.jpg

A kispolgári sors, és a kizsákmányolás ékesszóló példája. Adott Nyúl Béla tanár, aki talán az évszázad filológiai felfedezésére bukkant tanulmánya során. Húzza, vonja az élet, majd hullámvölgybe kerül, ahonnét egy lehetőséggel nagyon magasra tör. Libikókaszerű megítélés változások zajlanak, amit a politikai hatalom kétszínűségének köszönhet. Egyszóval: szatíra. Azért választottam ezt a filmet elsőnek, mert leginkább ezzel a beállítottsággal tudtam azonosulni. Hiszen önmagunkról, rólunk szól, még ha a Nyúlon innen is. Kötelező darab.

 6.jpg

 

Írta: Szabolcski Erik
2017.09.09.
faceprof.jpg
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretlekvajdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr4612817866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása