A legismertebb életmentő szer fáradtság ellen: A kávé

2017. szeptember 09. 16:52 - SZV Szerkesztő

Szem alá karikákat hozó, ám fáradtságot elűző módszer!

A kávé, ahogy sok más országban, úgy Szerbiában is, a kultúra és kulináris élvezetek gócpontja. Mi azonban szeretünk mindent másképp csinálni, mint sem azt idegenből érkező embertársaink elvárnák, és ilyenkor kialakulnak kisebb viták. Egy ilyen vita alkalmával hívták fel a figyelmemet arra, hogy miben különbözik a vajdasági kávé, összehasonlításképpen mint amit külföldön fogyasztanak. 

dsc_5001.jpg

Fotó: Szabolcski Erik

Első és talán legszembetűnőbb dolog, az elnevezés. Ha azt mondom török kávé, akkor azt nyilván valónak tartom, hogy mindenki egy és ugyan arra az apró szemű, darált, fekete kávéra gondol, és a hozzá kapcsolódó elkészítési metódusra. Azonban, nagy meglepetésemre, nem így van.

Ugyan azt a kávét más és más környezetben másképpen ismerik. (görög, ciprusi, bosnyák, arab)

coffee-cup-2317201.jpg

Fotó: pixabay.com

A következező lényeges különbség, hogy még az átlag európai vízforralót használ, addig mi dzsezvát. Ha a vízforraló jelez, leveszik és már készülhet az instant porból az a dolog amit általában helyiek löttynek neveznek. Azonban, ha dzsezvával főzünk, akkor a forrást követően is miután hozzáadtuk a kávét, még egy vagy két alkalommal, ugyan úgy láng fölé helyezzük, hogy megkapja, és habosabbá váljon.

cup-2315563.jpg

Fotó: pixabay.com

Beszámolók alapján, a vajdaságiak sokkal erősebbre készítik a kávét. Alkalom adtán (inkább szokásból eredően) egy pohár víz kíséretében fogyasztják. Kis mennyiségben szervírozzák. Nem használnak cukrot, ha igen, keveset. Ízlés szerint ratlukot majszolnak hozzá. Napi szinten többször fogyasztják társalgás közben. Ami talán a legfontosabb, zaccal együtt kerül a csésze fenekére.

Magyarországon ezt kotyogós kávénak hívják, annyi különbséggel, hogy ők zacc nélkül fogyasztják, mert az a kávéfőzőben fennmarad. Volt rá példa, hogy az illető külföldi szokásához híven itta a kávéját, erre mikor a végére ért nem tudta mire vélni a zaccot. Ez volt a nagy találkozás. Nem szerette volna megsérteni a házigazdát, ezért azt is megitta. Majd mikor rákérdeztek, hogy milyen volt a kávé, kiemelte, hogy ízlett neki, de a vége kicsit sűrű volt.

Ekkor még nem tudta, hogy azt nem szokás meginni. 

cup-of-coffee-1280537.jpg

Fotó: pixabay.com

 

Írta: Szabolcski Erik
2017.09.07.
faceprof.jpg
Szólj hozzá!
Címkék: Érdekességek

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretlekvajdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr8112812254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása