Különleges vajdasági ínyencségek nyomában

2017. augusztus 09. 16:27 - SZV Szerkesztő

Plyeszkavica

Ha még nem hallottál volna a Plyeszkavicáról, figyelmedbe ajánlom egy régebbi cikkünket, melyben megtudhatod mi is valójában ez az étel, illetve más finomságokat is megismerhetsz.

Most pedig nézzük miért olyan jó és közkedvelt ez az étel, és hogyan is kell elkészíteni minőségesen akár otthonunkban is.

pljeska.jpgfotó: justapinch.com

Plyeszkavicát Szerbiában és Vajdaságban egyaránt minden sarki sütödében találhatunk. Előnyei közé sorolhatóak például, hogy rendkívül tápláló, erőteljes fűszerezéséből adódóan egyedi ízvilággal rendelkezik, olcsón előállítható. Tálalható egyszerűen a húskorong sült krumpli, vagy burgonyapüré társaságában, de leggyakrabban tortillában  illetve lepényben fogyasztják.  Az utóbbi leginkább egy jó kis McDonald’s-os burgerhez hasonlítható, azonban ha összehasonlítanánk őket, a közkedvelt „mekis” szendvicsek nagy valószínűséggel nem tudnák felvenni a versenyt a következő tények miatt.

vskep.jpgfotó: pbs.twimg.com
  • Egy népszerű mekis szendvics, a Big Mac 900 forintos áron való megvásárlásával mindössze egy 215g-os szendvicset kapunk. Ezzel szemben egy frissen sült Plyeszkavica mindössze 600 forintba kerül, és nem kevesebb mint 350g.
  • Ha ez nem lenne elég, a Big Mac megvásárlásával a kész, szinte már módosíthatatlan összetételű szendvicset kapjuk. A Plyeszkavica vásárlása után viszont a lepénybe helyezett húskorong átvétele után a vásárló saját kezével töltheti meg lepényét korlátlanul a rendelkezésre álló hozzávalókkal, teljesen ingyen.

Na de mire megyünk a fárasztó tényekkel és adatokkal, ha csak enni szeretnénk végre egy jót… Itt az idő, hogy elkészítsd otthon a saját Plyeszkavicádat, és megmutasd a családnak, barátoknak, hogy ki a szakács a háznál.

A következő hozzávalókra lesz szükséged, melyekből 12 korongot készíthetsz el:

  • 1 kg darált sertéshús
  • 1 kg darált marhahús
  • 70 dkg darált bárányhús
  • 3 db nagy fej vöröshagyma (felkockázva)
  • 4 EK só
  • 2 EK szódabikarbóna
  • 2 EK fekete bors
  • 0,5 dl olívaolaj

Elkészítés:

  1. fázis: A húsokat a Plyeszkavica készítése előtt egy teljes nappal a sóval, a borssal és a szódabikarbónával átgyúrjuk. A húsokat olyan módon dolgozzuk át mintha tésztát dagasztanánk, egészen addig, amíg el nem tűnik a húsok darált jellege.
  2. fázis: Hozzá adjuk a masszához a felkockázott vöröshagymát, majd egyenletesen elkeverjük benne. Ezután éjszakára a hűtőszekrénybe helyezzük a masszát jól lefedve, hogy minél kevesebb levegő érje a masszát.
  3. fázis: Másnap egy edénybe olívaolajat teszünk, melybe minden húspogácsa készítése előtt belemártjuk kezünket. A masszából körülbelül egy őszibarack mérető darabot veszünk ki, melyből kezünkkel korongot formázunk. Ezt addig ismételjük, amíg el nem fogy a masszánk
  4. fázis: Elővesszük a grillsütőt, és faszénparázs felett 7-10 perc alatt megsütjük mindkét oldalát. Végezetül lepényben/tortillában, vagy tányéron paradicsom körettel tálaljuk az ételt.
uccsokep.jpgfotó: mojnovisad.com

Jó étvágyat! :)

3 komment
Címkék: Érdekességek

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretlekvajdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr2812727870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rot weisses Partybus 2017.08.10. 10:30:39

Nagynéném mindig úgy csinálta, hogy a hagyma mellé (nem erös) zöldpaprikát is adott a húshoz. Az valami F A N T A S Z T I K U S úgy! :)

Tipp1: ha a hagymát (és a paprikát) nem csak feldarabolod, hanem péppé turmixolod és úgy adod hozzá, az így ugyanaz, de 1. nem lesznek benne a nagy hagymadarabok 2. még jobban összefogja/megbontja a darált húst.

Tipp2: ne paradicsommal, hanem igazi házi ajvárral...

Tipp3: én a lepény mindkét oldalának a belsejét is kicsit meg szoktam pirítani a grillen

Tipp4: az igazi ultimate pljeskavica (szerintem), ha fözöl egy kis sertésvelöt, azt borsosan a vaslapon kicsit megfuttatod olivaolajon, majd 10dkg-ot elfelezel, és a lepény két oldalára az 5-5dkg-t felkened, majd aztän megy bele a hús, a saláta, hagyma meg az ajvár :)

SZV Szerkesztő 2017.08.12. 10:21:55

@rot weisses Partybus: Köszönjük szépen a csodás tippeket! Ígérjük, hogy egyenként fogjuk őket kipróbálni!
Üdv: Szeretlek Vajdaság Szerkesztők!

GGy 2017.09.06. 13:12:02

Két EVŐKANÁL szódabikarbóna?! Biztos?!
süti beállítások módosítása