Plyeszkavica
Ha még nem hallottál volna a Plyeszkavicáról, figyelmedbe ajánlom egy régebbi cikkünket, melyben megtudhatod mi is valójában ez az étel, illetve más finomságokat is megismerhetsz.
Most pedig nézzük miért olyan jó és közkedvelt ez az étel, és hogyan is kell elkészíteni minőségesen akár otthonunkban is.
fotó: justapinch.com
Plyeszkavicát Szerbiában és Vajdaságban egyaránt minden sarki sütödében találhatunk. Előnyei közé sorolhatóak például, hogy rendkívül tápláló, erőteljes fűszerezéséből adódóan egyedi ízvilággal rendelkezik, olcsón előállítható. Tálalható egyszerűen a húskorong sült krumpli, vagy burgonyapüré társaságában, de leggyakrabban tortillában illetve lepényben fogyasztják. Az utóbbi leginkább egy jó kis McDonald’s-os burgerhez hasonlítható, azonban ha összehasonlítanánk őket, a közkedvelt „mekis” szendvicsek nagy valószínűséggel nem tudnák felvenni a versenyt a következő tények miatt.
fotó: pbs.twimg.com
- Egy népszerű mekis szendvics, a Big Mac 900 forintos áron való megvásárlásával mindössze egy 215g-os szendvicset kapunk. Ezzel szemben egy frissen sült Plyeszkavica mindössze 600 forintba kerül, és nem kevesebb mint 350g.
- Ha ez nem lenne elég, a Big Mac megvásárlásával a kész, szinte már módosíthatatlan összetételű szendvicset kapjuk. A Plyeszkavica vásárlása után viszont a lepénybe helyezett húskorong átvétele után a vásárló saját kezével töltheti meg lepényét korlátlanul a rendelkezésre álló hozzávalókkal, teljesen ingyen.
Na de mire megyünk a fárasztó tényekkel és adatokkal, ha csak enni szeretnénk végre egy jót… Itt az idő, hogy elkészítsd otthon a saját Plyeszkavicádat, és megmutasd a családnak, barátoknak, hogy ki a szakács a háznál.
A következő hozzávalókra lesz szükséged, melyekből 12 korongot készíthetsz el:
- 1 kg darált sertéshús
- 1 kg darált marhahús
- 70 dkg darált bárányhús
- 3 db nagy fej vöröshagyma (felkockázva)
- 4 EK só
- 2 EK szódabikarbóna
- 2 EK fekete bors
- 0,5 dl olívaolaj
Elkészítés:
- fázis: A húsokat a Plyeszkavica készítése előtt egy teljes nappal a sóval, a borssal és a szódabikarbónával átgyúrjuk. A húsokat olyan módon dolgozzuk át mintha tésztát dagasztanánk, egészen addig, amíg el nem tűnik a húsok darált jellege.
- fázis: Hozzá adjuk a masszához a felkockázott vöröshagymát, majd egyenletesen elkeverjük benne. Ezután éjszakára a hűtőszekrénybe helyezzük a masszát jól lefedve, hogy minél kevesebb levegő érje a masszát.
- fázis: Másnap egy edénybe olívaolajat teszünk, melybe minden húspogácsa készítése előtt belemártjuk kezünket. A masszából körülbelül egy őszibarack mérető darabot veszünk ki, melyből kezünkkel korongot formázunk. Ezt addig ismételjük, amíg el nem fogy a masszánk
- fázis: Elővesszük a grillsütőt, és faszénparázs felett 7-10 perc alatt megsütjük mindkét oldalát. Végezetül lepényben/tortillában, vagy tányéron paradicsom körettel tálaljuk az ételt.