1. Plyeszkavica
Ha szereted az erőssen fűszerezett ételeket, és igazi húsevő vagy, akkor a Plyeszkavicával nem fogsz tudni betelni. Hagyományos Dél-Közép Szerbiából származó étel, mely rendkívül elterjedt vajdaságban is. Ez az étel nem más, mint sertés vagy marha húsból gyúrt korong kissé csípősre fűszerezve. Rendszerinti elkészítése rostélyon történik.
fotó: navidiku.rs
- Csevap
A Csevap egy szintén Dél-Szerbiából származó étel, mely speciális és kellemesen csípős ízvilágáról ismert. Darált marhahúsból készítik. A tradícionális ízek megőrzésének érdekében ajánlott rostélyon készíteni. Végeredményként pedig ínycsiklandó húsfalatkákat találhatunk tányérunkon a megfelő köret társaságában.
fotó: pinterest.com
- Burek
A tésztanapokon sem kell többé elkeseredned, ha birtokában vagy ennek az egyik legnépszerűbb vajdasági ételnek, a Bureknek (Vajdaságban: Bureknak). Ez a Macedóniából származó étel igen egyszerűen elkészíthető és ízletes reggeli, ebéd, vagy akár vacsora lehet az egész családnak. Ropogós rétestészta és sózott túró a fő alkotóelemei a hagyományos bureknek, azonban a túró húsra, sonkára, gombára és még sok másra is lecserélhető a változatosság kedvéért.
fotó: b92.net
- Karagyorgye szelet
A Karagyorgye szelet a szerb Đorđe Petrović (Karađorđe)-ről kapta nevét. Szinte minden ünnepségen megtalálható a hústálakon. Valójában nem más, mint panírozott húsba zárt sajt és sonka. Elkészítése alapján azonban nem a legegyszerűbbek közé sorolható.
fotó: opanek.net
- Baklava
Ha eleged van már a zsíros húsokból, nehéz ételekből, vagy csak simán egy kis édességre vágynál, akkor mindenképp ki kell próbálnod a Baklavát. Ez a köreinkben népszerű sütemény igazi édesszájú embereknek ajánlott, mivel legnagyobb jellegzetessége, hogy a rétestésztába burkolt dió és pisztácia keverékét végezetül cukorral és mézzel ízesítik. :D
fotó: taste.com.au