Szent István- és Új kenyér ünnep Magyarkanizsán

2017. augusztus 21. 23:03 - SZV Szerkesztő

Így ünnepelték Magyarkanizsán Magyarország születésnapját!

 

Szent István, születési nevén Vajk, az utolsó magyar fejedelem és az első magyar királyunk volt, akit 1000-ben koronáztak meg és 1083. augusztus 20-án avattak szentté Székesfehérváron. Az ő nevéhez kötődik a keresztény állam megalapítása, ő az egyik első magyar katolikus szent, a magyar és az európai történelem kiemelkedő alakja. Az ezeréves magyar törvénytár az általa megalkotott törvényekkel kezdődik.

szentistvanszobra1.jpg

Fotó:  azoreg.hu

 

Az állami ünnepet gyakorlatilag Magyarország minden településén és az országhatáron túli magyarlakta területeken is sok helyen megtartják. Augusztus 20-a Magyarország nemzeti ünnepe és hivatalos állami ünnepe az államalapítás és az államalapító Szent István király emlékére. A nap egyben a magyar katolikus egyház egyik, Magyarország fő védőszentjének tiszteletére tartott főünnepe, melyet 1771. óta minden évben megtartanak. 

Az ünnephez ma már hozzátartozik az új búzából sütött, nemzeti szalaggal átkötött kenyér megáldása, megszentelése és megszegése is. Ezt 1949-ben vezették be: az új kenyér ünnepével próbálták ellensúlyozni a Szent István nap szakrális jellegét.

Többnyire augusztus 20-a után sütötték meg az első új kenyeret. Az államalapítás ünnepén a széles tömeg előtti kenyérbemutatás azonban sokkal inkább nemzeti jellegű rituálé, mint vallásos ünnep.

Napjainkban egybeolvadt ez a két tradíció, és ma már úgy emlegetik, hogy Szent István nap és Új Kenyér ünnep.

2017. augusztus 20-án Magyarkanizsán megrendezték a Szent István nap és Új kenyér ünnep, melynek a városháza előtti park adott otthont.

kep.jpg

Fotó: Pilisi Rebeka és Nyilas Orsolya

 

Ez az ünnepség a Magyarkanizsai Önkormányzat legszebb szabadtéri rendezvénye. A község összes térségéről érkeznek látogatók. Minden generáció számára biztosított a szórakozás, a legkisebbektől a legnagyobbakig. Számos programmal kedveskedtek a szervezők az idei évben is: koncertekkel, kirakodóvásárokkal és persze családbarát foglalkozásokkal.

Délután fél hatkor a magyarországi Alma együttes lépett színpadra, akik hatalmas hangulatot teremtettek. A koncert után sikerült elcsípnünk Buda Gábort, az együttes frontemberét, aki nagyon pozitív véleménnyel volt az itteni közönségről, és az ő szavaival élve:

„Mellkason vágott a szeretet!”

A fiúk már több száz koncerten vannak túl és mindent megtesznek a felhőtlen jókedvért.

img_20170820_181505.jpg

Fotó: Nyilas Orsolya és Pilisi Rebeka

 

Utánuk az ünnepélyes kenyérszentelés vette kezdetét, amely a nap legfontosabb pontjának számított. A kenyeret egyaránt a katolikus, majd a ortodox pap is megszentelte, később pedig a tradícionális kenyérosztás következett. Úgy tartják, ha mindannyian ugyanabból a kenyérből eszünk, az az összetartozást és a testvériséget jelképezi.

Este nyolc órai kezdettel Kovács Kati, a nap sztárvendége lépett fel, aki gyönyörű hangjával elkápráztatta a közönséget. A napot pedig az esti tűzijáték  zárta fél tízkor.

Köszönet a közreműködésért Vranić Váradi Líviának!

 

Írta: Nyilas Orsolya és Pilisi Rebeka
2017.08.21.
faceprof.jpg
Szólj hozzá!
Címkék: Események

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretlekvajdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr3012770632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása