Különleges vajdasági ínyencségek nyomában II.

2017. augusztus 19. 16:52 - SZV Szerkesztő

Avagy a csevap színrelép!

Csevap

 

A csevapról valószínűleg hallottál már valahonnan, ha máshonnan nem, akkor az előző cikkünkből. Ez a Dél Szerbiából származó étel az egyik legnépszerűbb húsétel Szerbiában és Vajdaságban, de még Magyarországon is megtalálható egyes helyeken.

csevap1.jpg

fotó: stvarukusa.rs

 

De miért vált ennyire felkapottá?
Mivel étel, természetesen az íze miatt, ami annyira sokrétű és különleges, hogy az emberek egyszerűen imádják. Alapjában véve henger alakú fasírtkákról beszélünk, melyek legalább háromféle húsból készülnek (rendszerint marha, sertés, birka), és pikáns fűszerezést kapnak.

csevap2.jpg

fotó: blog.arousingappetites.com

Leggyakrabban egyszerűen tálaljuk a húsrudakat egymás mellet paradicsom-hagymasaláta, burgonya körettel. Bizonyos esetekben viszont a plyeszkavicához hasonlóan lepényben is fogyasztható az étel. Fokozottan megéri hagyományos módon tárcsán illetve rácson elkészíteni az ételt. Az utóbbi ajánlottabb, mivel elsősorban a hús nem szívja tele magát zsiradékkal, másodsorban ha füst éri az jót tesz az ízének.
Viszont a vérnyomás problémákkal küszködőknek ajánlott óvatosan fogyasztani belőle.

csevap3.jpg

fotó: web-tribune.com

 

Ha úgy érzed, hogy te vagy otthon a szakács, és szeretnél valami újat és igazán finomat tenni az asztalra, itt az ideje, hogy csevapot készíts!

A következő hozzávalókra lesz szükséged:

  • 50 dkg marhahús
  • 25dkg bárányhús
  • 25dkg sertéshús
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • őrölt bors
  • 1 kk szódabikarbóna
  • kakukkfű
  • 1 kk pirospaprika (őrölt)
  • kevés étolaj
  • 1 dl szódavíz

A következő lépéseket kövesd a helyes elkészítés érdekében:

  1. lépés: Fontos a húsok minőségének kiválasztása. Igyekezzünk hanyagolni a száraz húsokat (karaj, comb), helyettünk törekedjünk zsírosabb választásra. A húsokat kétszer ledaráljuk, közben keverjük őket
  2. lépés: A húsokat összekeverjük a fűszerekkel, szódavízzel és a szétnyomott fokhagymával, majd egy lefóliázott edényben 2 éjszakára a hűtőbe tesszük
  3. lépés: A kolbászhúshoz hasonlóan megkóstoljuk és eldöntjük szükséges-e még valami a masszába.
  4. lépés: Henger alakú fasírtokat formálunk és kevés olajjal megkent rácson kisütjük őket

„Nem magyar étel, de a balkánon nem létezik ünnep néhány finom csevap nélkül”

csevap4.jpg

fotó: belgradefoodtour.com

Jó étvágyat! :)

 

 Írta: Rác Szabó Dániel

 2017.08.19.

faceprof.jpg

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretlekvajdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr7712763114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása