5 vajdasági hely, amit látnod kell!

2017. augusztus 27. 16:29 - SZV Szerkesztő

Érdekes és szemet gyönyörködtető helyek Vajdaságban

1. Palics

 

Most a palicsi tó úgy fénylik, mint az ólom,
és a beléndeken s a vad farkasbogyókon
alszik a fény.
(Kosztolányi Dezső: Vers – Csáth Gézának)

 

Palicsot természetes eredetű tava teszi különlegessé. Ásványi anyagokban gazdag termálvize mára eliszaposodott és alkalmatlanná vált a fürdésre. Palics mégis sok látnivalót tartogat amiért megéri elmenni erre a csodálatos helyre. Ezek közül említésre méltó a Palicsi Állatkert ,a Bagolyvár és a Víztorony.

 palics.jpg

Fotó: palics.hu

2. Pacsér

 

Könnyen megközelíthető Magyarországról hiszen Bajától 60 kilóméterre, a bácsalmási határ átkelőtől mindössze 17 kilóméterre fekszik. 2008-ban lett felfedezve, hogy értékes termálvíz van a város alatt. 2014 nyarán adták át a gyógyfürdőt a fürdőzőknek. Háromszor sósabb mint a tenger. Az ajánlott fürdési idő 25-30 perc. Minden alapvető szolgáltatás elérhető.

 pacsergyogyfurdo1.jpg

Fotó: termalonline.hu

3. Fruška Gora

 

Magyarul Tarcal hegység. Néha a "Vajdaság ékszerének" is nevezik a gyönyörű tájai miatt. Bármivel megyünk is, gyalog vagy biciklivel, mindenképp találkozni fogunk a Fruška Gora különleges jelzésével, a piros szív jelzéssel amely több mint 100 kilométeren át csámborog a hegység gerince mentén. Ezen az úton rendezik meg minden évben a Fruška Gora-maratont. Vajdaság egyetlen nemzeti parkja 25525 hektáron terül el.

fg.jpg

 Fotó: serbia.com

4. Zenta

 

Délvidék egyik legidősebb települése, a magyar lakosság van többségben, így a vajdasági magyarság fontos kulturális központja. Zenta történelméből említésre méltó és egyik legjelentősebb csata a török hódítások idejéből a zentai csata, amikor Savoyai Jenő csapatai legyőzték a törököket. Na de a történelmet félretéve. Nyár elején megtekinthető a Tisza virágzása. Most az I love Zenta fesztiválon gyűjthettek élményeket, és nemsokára Zenta napján, azaz Zenta 801. születésnapján vehetnek részt, és ünnepelhetik meg azt az ide látogatók.

 zenta.jpg

Fotó: hiveminer.com

5. Pétervárad

 

Ma is álló vára a ciszterci apátságé. A vár azon ritka műemlékek egyike a Délvidéken, ahol nem csak a több évszázados nagyság romos omladékait csodálhatjuk, látogathatjuk a múzeumot, s akár egy kávét is elfogyaszthatunk a kávéházi teraszon. 112 hektáron fekszik. Meglátogathatja a föld alatt húzódó alagutakat, amelyek négy szinten terülnek el és 16 kilométer hosszúak. A vár egészen 1951-ig katonai célokat szolgált, míg ma már a kultúra, a művészet és a turizmus szolgálatában áll. Nem utolsó sorban az Exit Fesztivált is itt rendezik.

ujvidekpv_1.jpg

Fotó: explorenovisad.rs

 

Írta: Ecsegi Ádám
2017.08.26.
faceprof.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretlekvajdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr5012783594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása