Karagyorgye szelet:
Valószínűleg hallottál már felőle egy korábbi cikkünkben.
De ha úgy érzed, hogy a puszta látvány nem elég, és te enni akarsz, tarts velem, és csinálj te is Karagyorgye szeletet.
Fotó: volim-meso.hr
Ez az étel Vajdaság, sőt Szerbia egyik legízletesebb étele. Rendkívül gyakori, különleges eseményekkor egyszerűen elkerülhetetlen fogás az ünnepi asztalon. (na, nem mintha lenne valaki, aki el akarná kerülni) Az étel eredetileg Petrovic Dorde (becenevén Karadorde) szerb uralkodóról kapta nevét. Akkoriban a nehéz társadalmi helyzet miatt főként a nemesebb családok tudták a receptek, és tettek hetente asztalukra Karagyorgye szeletet tartalmazó hústálat. Az idő múlásával már az emberek többsége is készíteni kezdte.
Fotó: polacene.rs
Ez a szelet igazából nem más, mint színhúsba (legtöbbször csirkemell) zárt sajt, panírozva.
Elkészítése azonban viszonylag sok ügyességet és tapasztalatot követel a konyhában. A tálalás rendkívül sokféle körettel megvalósítható, a francia salátától a rizottóig, viszont a citrom kihagyhatatlan.
Fotó: kupon.rs
Ha a képek láttán összefutott a nyál a szádban, netalán még az előző Plyeszkavicát és Csevapot is elkészítetted és teljesen bevált, akkor mire vársz még? Láss hozzá az első Karagyorgye szeletedhez!
Fotó: recipeci.com
Szükséged lesz a következő dolgokra:
- 75 dkg csirkemell
- 10 dkg sajt
- 25 dkg sajtkrém
- 3 tojás
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 10 dkg lisz
Ha követed a lépéseket problémamentes főzésben lesz részed:
Szeld fel a csirkemellet
Kissé óvatosan verd ki a húst
A szeletek méretétől függően 2 illetve 3 darabot erősíts össze fogpiszkálók segítségével
Helyezz sajtot és sajtkrémet (tetszés szerint mehet bele akár gomba, paprika, hagyma is)
Tekerd fel mint a palacsintát, erősítsd össze fogpiszkálókkal
Lisztben, tojásban és zsemlemorzsában panírozd meg, majd forró olajban süsd ki
Tálald citrommal, illetve tetszőleges körettel.
Jó étvágyat :)