Teló, a kézben, minden jó! Komolyan?!

2017. szeptember 13. 22:29 - SZV Szerkesztő

Napjaink embereinek telefonfüggősége.

Igencsak felkapott téma, hogy manapság a mobiltelefon a kezünkhöz van nőve. A fiatalokéhoz főleg. De mihez kezdünk vele? A múltban mihez kezdtünk volna egy telefonnal?

A mai és a ’60-as, ’70-es évek fiataljai között párhuzamot tudunk húzni. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem változtak a fiatalok szokásai a játékot vagy a beszélgetést illetően, de itt most csak a közvetítő közegre gondolok.

luggage-1650174_1920.jpg

Fotó: pixabay.com

Képzeljük el, hogy a Facebook helyettesíti az emberek, főként a fiatalok számára a parkot vagy egy közösségi helyet, ahol régebben ültek össze. A Facebook-ra képeket töltenek fel rövid szövegekkel fesztiválokról, nyaralásról vagy egy kiadós házibuliról. A parkban képek helyett elmesélték egymásnak, hogy mit láttak a nagyvilágban. A Facebook-on kirakják, hogy kapcsolatban, míg régen a pletykák gyorsabban terjedtek, mint a számítógépes vírusok. A közösségi helyek lényege nem változott, csak átalakult. Aki a napokban keresi a másikat, csak ír neki egy üzenetet, míg régen lehet, hogy egy egész várost át kellett sétálnia, hogy megtudja, otthon van-e, akit éppen keres. Megesett, hogy az illető hiába sétált, mi meg ma abból is tájékozódunk, hogy nem írt vissza egy napig.

Ma az érzelmeink kimutatására emojikat használunk, amik segítenek, ha el akarunk valamit titkolni, mondjuk egy érzelmet. Ez mondjuk egy pozitívum, de lehet, hogy csak a saját dolgunkat nehezítjük meg vele. Régen bezzeg az arcokra voltak írva a gondolatok. Ma elég megböknünk a másikat, ha randira akarjuk hívni, régen szemtől szemben kellett feltenni a kérdést: „Eljönnél velem vacsorázni?”

emoji-653309.jpg
Fotó: pixabay.com

Ha már az érzelmeknél tartunk, mi lett a romantikával? Régen a fába véstek monogramokat, ma már csak a chat-ablakban küldünk egymásnak szívet. És a gyertyafényes vacsora hol marad? Sokan már azt sem tudják, milyen az... Az internet mintha kiölte volna az emberekből a romantikát, pedig az sosem megy ki a divatból.

Néha írígylem az öreg házaspárokat. Nekik még volt részük abban a kiváltságos dologban, amit életnek hívnak. Ma már applikációk nélkül azt sem tudjuk, hogy ki lakik a szomszédban.

people-2562072.jpg

Fotó: pixabay.com

 

 

Írta: Nyilas Orsolya
2017.09.14.
faceprof.jpg
Szólj hozzá!
Címkék: Érdekességek

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretlekvajdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr1312827378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása